Sideindhold
Projektet er bevilget støtte af Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (Groent udviklings- og demonstrationsprogram), og formålet er at skabe et netværk, der bringer væsentlige interessenter og vidensinstitutioner sammen for at afdække potentielle løsninger i det åbne land, der kan indgå i at afværge og/eller tilpasse til de nye klimaforhold. Herigennem er formålet at udvikle nye forretningsområder for landbruget, som i kombination med nye teknologier kan medvirke til den fremtidige tilpasning til klimaforandringerne. Dette skal bidrage til at finde løsninger, der modvirker oversvømmelser i by og på land, og som dermed skaber betingelser for fortsat landbrugsproduktion på de truede arealer.
I projektet tages der udgangspunkt i tre områder, hvor oversvømmelser allerede med nuværende klima optræder. I disse områder indsamles viden om problemstillingerne, og i tæt samarbejde mellem aktørerne i netværket, herunder landmændene, den lokale myndighed og lokale landbrugsrådgivere i området ses der på mulighederne for at finde løsninger i samspil.
På baggrund af de tre cases opnås der viden om problemstillinger og løsninger. Denne viden anvendes til at udarbejde et idékatalog for landmanden som vandforvalter, inkl. et katalog over mulige sidegevinster ved de forskellige løsninger. Til slut i projektet anvises anbefalinger og initiativer, der understøtter landmandens mulighed for på samfundets vegne at optræde som vandforvalter på et forretningsmæssigt grundlag.
Effekten af projektet vil være, at forskere, rådgivere, myndigheder og landmænd arbejder sammen om at udfærdige lokale afværgeplaner for oversvømmelse, hvor der opnås de mest omkostningseffektive løsninger på udfordringerne med oversvømmelser. Endvidere vil landmændene på baggrund af projektets resultater kunne vurdere de forretningsmæssige perspektiver i at udvikle aktiviteter som vandforvalter.
Seminar: Landmanden som Vandforvalter – i oplandet til Storå
Ny deadline for tilmelding. Invitation til drøftelse af klimatilpasning i oplandet til Storå. Arrangementet den 6. marts er åbent for alle interesserede borgere i Herning Kommune, Ikast-Brande Kommune og Holstebro Kommune.
Seminar: Landmanden som Vandforvalter i oplandet til Bygholm–Hansted Å
Invitation til drøftelse af klimatilpasning i oplandet til Bygholm–Hansted Å. Arrangementet den 17. marts 2014 er målrettet interessenter, myndigheder og lodsejere med relation til case-området.
Dræningens betydning
Cirka 25 personer var samlet til seminaret ’ Landmanden som vandforvalter i oplandet til Bygholm-Hansted Å’ i Groent udviklings- og demonstrationsprogram-netværksprojektet ’Landmanden som vandforvalter’. Seminaret fandt sted i Horsens den 17/3-2014.
Seminar: Landmanden som Vandforvalter – Gudenåen ved Silkeborg 8. april 2014
Invitation til drøftelse af klimatilpasning langs Gudenåen ved Silkeborg og Bjerringbro med diskussion af landbrugets rolle. Arrangementet er målrettet interessenter, myndigheder og lodsejere med relation til case-området.
Landmænd kan bidrage til løsning af byers udfordring med oversvømmelser
Partnerne i netværksprojektet Landmanden som Vandforvalter har udarbejdet en artikel, der beskriver mulige virkemidler, der kan benyttes i forbindelse med klimatilpasningstiltag - med særligt fokus på tiltag, der kan gennemføres i landbrugsområder.
Konference: Landmanden som vandforvalter den 17. juni 2014
Du kan stadig nå at tilmelde dig konferencen, der vil give forslag til, hvordan vi kan finde løsninger på vores klimaudfordringer i et samspil, der giver mening for alle lokale, regionale og nationale aktører. Ny frist: 12. juni.
Landmanden som Vandforvalter
KTCs Teknik & Miljø, april 2014.
Forretning i oversvømmelse af landbrugsjord
”Landmanden som Vandforvalter” arbejder med klimatilpasning, virkemidler og udvikling af forretningsmodeller, som giver win-win løsninger. Netværket af klimaeksperter, landbrug og kommuner fortæller her om udviklingen og præsentationen af resultaterne.
Præsentationer fra konferencen 'Landmanden som Vandforvalter' den 17. juni 2014
Se eller gense præsentationerne fra konferencen, der fandt sted på AU Foulum.
Faktaark – Landmanden som Vandforvalter
I netværket Landmanden som Vandforvalter har vi udarbejdet faktaark, der beskriver en række forskellige virkemidler, som kan bidrage til klimatilpasning, - og i øvrigt ofte samtidig kan bidrage til opfyldelse af andre mål.
Omtale i L&Fs P-Nyhedsbrev
Nyhedsbrev udsendt d. 15. maj 2014
Artikel forbundet til P-Nyhedsbrev fra L&F
Udsendt den 15. maj 2014. Inkl. opfordring til at deltage i konferencen d. 17. juni 2014.
Oplæg for Hydrologiske chefer i Norden
Landmanden som vandforvalter præsenteret på CHIN MEETING i København d. 20. maj 2014.
Drøftelse af Landmanden som vandforvalter på Sektorbestyrelsesmøde
Mail pr. 27.05.2014 til opfølgning på møde med Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion (Sektorbestyrelsesmøde) den 6. maj 2014 samt eksempel på mediernes opmærksomhed.
Hovedpunkter fra det Interne Samlende Seminar
Foulum den 9. april 2014.
Klimatilpasning til fordel for flere interessenter
Indlæg for Gefion den 20. maj 2014.
Landmanden som Vandforvalter - ideer til klimatilpasning
Netværkssamarbejdet mellem landmænd, vidensinstitutioner og myndigheder har udmøntet sig i ideer til løsningsmodeller for klimatilpasning, der kan bruges som kommunale inspirationsværktøjer, og peger samtidigt på et nyt forretningsområde for landbruget.
Præsentation:Farmers as water managers - Extreme Runoff and adaptation options in rural areas
Third Nordic International Conference on Climate Change Adaptation, Copenhagen 25-27 August 2014. Præsenteret af GEUS
Artikel om Landmanden som aktiv medspiller
Bragt i KTCs Teknik og Miljø Oktober 2014.